Actueel

Ludieke actie van ouderinitiatief Voortgezet Vrijeschool Onderwijs Almere

Woensdagmiddag, 5 oktober vond op de Vrije Basissschool Raphaël in Almere de lancering plaats van de ludieke actie #ikbenvoorVVOinAlmere, op touw gezet door het ouderinitiatief VVO Almere.

Actrice Tanja Jess gaf, vergezeld door de andere leden van het ouderinitiatief, het symbolische startschot. Onder luid gejuich van de aanwezige ouders en kinderen, werden met één druk op de knop de eerste van de ruim 200 filmpjes van Almeerders, die zich uitspreken vóór een Middelbare Vrijeschool in Almere, online gezet op de Facebook pagina van het initiatief, www.facebook.com/VVOalmere .

Met deze actie roepen zij iedereen op om de actie te steunen d.m.v. commentaar te geven op de filmpjes, ze te delen en te liken en vooral ook nog zelf filmpjes te maken en te plaatsen op hun eigen fb pagina en op die van het initiatief. Hiermee willen ze aandacht vragen voor de grote behoefte aan dit type onderwijs in onze stad.

Waarom is er wel een Vrije Basisschool in Almere maar nog geen Voortgezet Vrijeschool onderwijs?

Goede vraag! Allereerst maakt de Nederlandse wetgeving het bijna onmogelijk om een nieuwe school te starten . Er worden dermate hoge leerlingen aantallen gevraagd waardoor vrijwel geen enkele startende school aan die eis kan voldoen. Er ligt wel een wetsvoorstel voor een wijziging klaar maar zolang dat er niet doorheen is helpt ons dat helaas niet.

Een andere optie om toch een nieuwe middelbare school te kunnen starten is door een samenwerking aan te gaan met een bestaande school en onder haar dak een Vrijeschool afdeling te starten. Maar daarvoor moeten de overkoepelende organen (zoals de ASG en het Baken) groen licht geven en dat is vooralsnog niet gebeurd.

Marjanne van der Stok (voorzitter dagelijks bestuur VVO Almere): “We proberen dit nu al 6 jaar van de grond te krijgen. Een hele (school-, red.) generatie is al verloren gegaan. Het duurt ons te lang.”

Bovendien liegen de cijfers er niet om . De Vrijescholen maken zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs een enorme groei door. Landelijk zijn de Vrije basisscholen gegroeid met 4,6% en de Voortgezet Vrijescholen zijn zelfs gegroeid met 8,2%! Dat in tegenstelling tot het reguliere onderwijs dat juist krimpt (basisonderwijs -1,2%, voortgezet onderwijs -0,97%). En laat de Almeerse vrije basisschool Raphaël nou de kroon spannen want zij is dit jaar met maar liefs 10% gegroeid! Kortom, het is overduidelijk dat de behoefte aan Vrijschool onderwijs in deze tijd erg groot is. Maar voor Voortgezet Vrijeschool Onderwijs kun je vooralsnog in Almere niet terecht. Ondanks de slogan ‘Het kan in Almere!’, kan dit dus niet…

De dichtstbijzijnde Middelbare Vrijeschool is het Geert Groote College in Amsterdam, maar dat loopt ook al helemaal vol. Met de recente komst van een nieuwe vrije basisschool in Amsterdam Noord zal de leerlingen toeloop op Het Geert Groote College alleen nog maar toenemen en daarmee komen de plaatsen van onze Almeerse Vrijeschool kinderen steeds meer in het geding.

Tanja Jess (moeder van een kind op de Vrije basisschool en lid dagelijks bestuur VVO Almere): “Bovendien vind ik een reis van een half uur met de trein naar Amsterdam voor een kind van 12 ook wel erg heftig. Mijn zoon zou dan eerst met de fiets naar een bushalte moeten fietsen, dan de bus nemen naar het station en dan dus nog een half uur in de trein moeten zitten. Onveiligheid, hoge reiskosten en een zeer lange reistijd maken dit voor de meeste Almeerders niet haalbaar.”

Vandaar dat wij alle Almeerders oproepen: Steun onze actie, maak ook een filmpje, deel onze filmpjes op Facebook ( www.facebook.com/VVOalmere ), ‘like’ ze en reageer vooral ook op de filmpjes die je voorbij ziet komen! Samen kunnen we de Almeerse slogan ‘Alles kan in Almere’ ook voor een Middelbare Vrijeschool in Almere waar laten worden! 

Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief

* verplichte velden

Contact

Heeft u een vraag of opmerking? Neem contact met ons op. Mail of bel ons:

 

VVO Almere i.o.

info@vvo-almere.nl

06 - 40 76 66 58

Volg ons ook op Facebook!